Shopping bag
Menu sluiten

    Klantenservice

    Onze winkels Klantenservice
    Filters
    Was advies & onderhoudstips

    Was advies & onderhoudstips

    Hoe was je die nieuwe trui, fijne jeans of dat delicate bloesje? Was symbolen zijn vaak onleesbaar of onbegrijpelijk. Tijd voor een snelcursus 'materialen, herkomst en reiniging' voor jarenlang plezier van je garderobe.


    De meest voorkomende materialen, herkomst & onderhoud

     

    Katoen



    Herkomst
    : katoen is een zachte natuurlijke vezel uit de zaden van de katoenplant. Katoen staat bekend om haar ademende en vocht opnemende eigenschappen. Let op: katoen krimpt gemakkelijk een paar centimeter tijdens de eerste was.
     
    Was advies: katoen was je gemakkelijk in de wasmachine op lage temperaturen (30 tot 40 graden max) met een kleurwasmiddel. Let op: het is normaal dat katoen tijdens de eerste wasbeurt een paar centimeters krimpt in de lengte. Gekleurde katoen heeft de neiging om af te geven, dus was altijd kleur met dezelfde kleur.
    Was daarnaast binnenstebuiten en voorkom kleurverlies door wrijving.

    Drogen: hang het kledingstuk direct op na het wassen. Katoen kreukt snel en je strijkt haar binnenste buiten op een hoge temperatuur (stand katoen op het strijkijzer).
     
    Let op bij jeans: was jeans altijd binnenstebuiten en apart (indigo geeft lang af) en stop denim nooit in de wasdroger. De toegevoegde elastan kan hoge tempersturen niet aan: de stof gaat bobbelen. Als je de jeans direct na het wassen ophangt hoef je haar meestal niet eens te strijken. Heter dan 40 graden wassen wordt ook afgeraden.
     

    Linnen



    Herkomst
    : linnen is een natuurlijke vezel van de vlasplant. Linnen staat bekend om haar duurzaamheid, haar dikke sterke vezel en ze houdt je luchtig en koel bij hoge temperaturen. Daarnaast is ze minder strak geweven en ze kreukt snel.
     
    Was advies: was linnen op 30 graden in de wasmachine met een fijn wasmiddel (of zoals het waslabel adviseert) en hang haar direct op. Linnen staat bekend om haar krimp (denk aan cm’s) en kreuk dus wring haar niet uit na het wassen.
     
    Drogen: hang linnen direct op na het wassen (op een hanger), voordeel is dat ze sneldrogend is. Je strijkt haar binnenstebuiten op de linnenstand (zie strijkijzer). Let op: de charme en herkenbaarheid van linnen is juist de kreuk – it’s part of the (fabric)deal.

    Shop wasmiddel voor Linnen
     

    Viscose & modal


    Herkomst: viscose (rayon, kunstzijde) is een chemisch geproduceerde vezel van een natuurlijke grondstof (cellulose uit houtpulp). Pluspunt is dat viscose goed ademt en vocht opneemt. Nadeel: het wassen van viscose vergt wat aandacht omdat de stof snel krimpt.
     
    Was advies: was viscose binnenstebuiten op een fijn wasprogramma en niet warmer dan 30 graden. Vochtig verandert viscose direct van structuur: ze wordt hard, is kwetsbaar en krimpt snel. Dit is normaal, ze heeft alleen wat TLC (Tender Love & Care) nodig. Haal haar daarom direct na het wassen uit de machine.
     
    Drogen: je droogt een viscose kledingstuk op een hanger nadat je haar voorzichtig en beetje in vorm hebt gebracht. Hang haar niet over een droogrek want ze neemt snel de vorm van de waslijn aan. Eenmaal droog strijk je haar binnenstebuiten in vorm en op deze manier valt de gevreesde krimp reuze mee en herken je je lievelingsblouse weer terug. 

     

    Zijde



    Herkomst
    : zijde is een natuurlijke kledingvezel afkomstig van de cocon van de zijderups. Zijde is kostbaar door de intensieve productie. Zijdeweefsel is sterk, vuilafstotend en ademend. Qua onderhoud is het daarentegen kwetsbaar.
     
    Was advies: zijde was je voorzichtig met de hand. Dit delicate weefsel reinig je in koud water met een paar druppeltjes zijde- of wolwasmiddel. Laat haar niet te lang in het sopje liggen, want de kleur van zijde is gevoelig voor uitlopen.
     
    Drogen: leg het zijden kledingstuk op een handdoek en rol haar daarin op. Vervolgens knijp je voorzichtig overtollig vocht uit de zijde. Daarna laat je haar liggend drogen op een droge handdoek, kijk uit dat je haar niet in het zonlicht legt.

    Shop wasmiddel voor Zijde
     

    Wol



    Herkomst
    : wol is gemaakt van natuurlijke dierlijke vezels (haren) en heeft veel kwaliteiten. Het houdt je warm, is ademend, waterafstotend, vuilafstotend, brandwerend en en anti-statisch. Met het juiste onderhoud (je hoeft haar minder vaak te reinigen) heb je jarenlang plezier van een wollen kledingstuk.
     
    Was advies: je wast wol op de hand in een lauw sopje met een paar druppels wolwasmiddel. Check het waslabel want wol mag soms ook op een speciaal wolprogramma in de machine gewassen worden. Een wolprogramma centrifugeert niet zomaar op lage toeren, na een handwasje mag je het kledingstuk ook niet uitwringen.
     
    Drogen: leg het wollen kledingstuk op een droge handdoek en rol haar daarin op. Nu kun je voorzichtig het overtollig vocht eruit knijpen en leg je haar daarna te drogen op een droge handdoek of je legt haar daarna voorzichtig op een droogrek. Let op: hang een wollen trui of vest nooit op een kledinghanger of over een waslijn, je verpest daarmee de vorm totaal.

    Shop wasmiddel voor Wol

    Polyester 


    Herkomst: polyester is een synthetische (kunstmatige) vezel. Het is kleurecht, sterk, sneldrogend en betaalbaar. Omdat het een kunststof is (synthetisch) ademt het slecht en het kan statisch worden. Qua onderhoud is polyester super makkelijk en praktisch.
     
    Was advies: polyester is eenvoudig te reinigen in de wasmachine op gemiddelde temperatuur.
     
    Drogen: hang de kleding op een hanger, ze is sneldrogend. Maar ze kan ook probleemloos in de wasdroger op een kort programma.

    Cupro, lyocell & Tencel


     
    Herkomst: cupro of lyocell is een kunstmatig geproduceerde natuurlijke vezel uit cellulose (houtsnippers van eucalyptusbomen). Met als kwaliteiten dat de stof ademend, vocht absorberend en hypoallergeen is. Daarnaast heeft ze de looks en feel van zijde, ze is glanzend en superzacht.
     
    Was advies: je wast lyocell in de wasmachine tot 40 graden. Echter als er een toevoeging van katoen of rayon in zit was je het beter op de hand.
     
    Drogen: je droogt lyocell eenvoudig in de droger op een lage temperatuur. Let op: het materiaal kan de eerste keer centimeters krimpen, vandaar de laagste droogtemperatuur. Wanneer je het aan de lucht laat drogen kan de stof stijf worden. Om dit te voorkomen voeg je een zachte handdoek toe in de droogtrommel.

    Shop wasmiddel voor Cupro, lyocell & Tencel

    Een kind kan nu de was doen!
     

    LaundryLens - app - een handig hulpmiddel voor de was

     
    Heb je wel eens gehoord van de LaundryApp LaundryLens? Deze praktische app vertelt je direct hoe je jouw nieuwe kledingstuk het beste kunt reinigen. Door het waslabel simpelweg te scannen verschijnt de juiste onderhoud instructie in beeld. Misschien het proberen waard?
     

    Keep it fresh and easy!

     
    Wij van BeOne wensen jou jarenlang plezier van jouw kleding! Dankzij deze nieuwe materiaalkennis + onderhoudstips blijft jouw garderobe voortaan perfect op kleur, in model en van frisse kwaliteit. Wat wil je nog meer? (alle was-drama’s uit het verleden snel vergeten en starten met een schone lei!)


    Terug naar boven Divide
    Cookies

    We gebruiken cookies (instellingen) om je de beste ervaring te bieden.