Hoe was ik mijn donsjas?
Hoe was je een donsjas zodat ze in vorm blijft? Hoe blijft je dons-gevulde jas warm, licht en luchtig en vooral klontvrij? Voorkom dat de donsveertjes samenklonteren en je niet langer warmhouden en vertrouw op de gouwe ouwe tennisbal. Moeilijk? Nee hoor, zo doe je dat!
Hoe je luchtige warme donsjas in perfecte vorm blijft
Ben jij ook zo blij met je donsjas? Ze is warm en isolerend, licht, compact, ademend én ze heeft een lange levensduur. Maar… een donsjas heeft wel passend onderhoud nodig om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Een opfrisbeurt, wasje en droogje - zonder gevaar voor klonteren - maar hoe fiks je dat? Met onze tips voor het onderhoud en de reiniging van jouw donsjas, blijft ze in luchtige optima forma. Met een beetje geduld en een paar tennisballen wordt het game-set-match met jouw donsjas. Veerkracht was zelden zo easy-peasy.
Zo was je jouw donsjas
Heeft je donsjas een opfrisbeurt nodig na een seizoenlang plezierig gebruik en wil je haar direct aan als het echt koud wordt? Dan is het nu het moment. Een donsjas wassen is niet iets wat je eventjes afraffelt of ad-hoc aanpakt, een goede voorbereiding is immers het halve werk. Dus haal dat speciale wasmiddel in huis en die koker tennisballen. Waarom? Lees vooral verder.
Voorbereiding – wasprogramma - wasmiddel
Check als allereerste het waslabel. Mag de donsjas in de wasmachine of wordt het de stomerij? Dons is een natuurlijke materiaal en heeft een delicate behandeling nodig. Was daarom op een wolprogramma (koude temperatuur) met een speciaal dons- of wolwasmiddel (ook geschikt voor dons). Een donsjas wassen met een gewoon wasmiddel is een veel te agressieve oplossing voor de delicate donsveertjes. Houden ze niet van. Reken op een flinke opstand. Moet je niet willen. Een tennisbal erbij, dát wil het dons dan weer wel.
Koud wassen en centrifugeren op lage snelheid
Was op maximaal 30 graden voor een optimale bescherming van het dons. Je gebruikt een speciaal ‘zacht’ programma in de wasmachine zodat het dons in de jas niet teveel samengeperst wordt. Veertjes hebben ruimte nodig én een tennisbal om ze wakker te schudden. Spoelen en centrifugeren doe je op lage snelheid (maximaal 400 toeren) om de de kans op samenklonteren van het dons te minimaliseren. Wasprogramma’s van vandaag snappen dit. Nu heb je de eerste klus geklaard. What’s next?
Hoe droog je een donsjas terug in perfecte vorm?
De uitdaging tijdens het reinigen en drogen van een donsjas zijn de veertjes. En vooral de verblijfplaats van dat zachte warme dons. Je wilt namelijk dat ze overal gelijk verspreid zijn en niet gaan samenspannen in een hoekje. Een slordig gewassen (en gedroogde) donsjas ziet er níet uit. Denk aan onregelmatige donsvulling (koud!), klonters en verlies van vorm. Het oog en de huid willen immers ook wat.
Er was eens... een wasdroger met 3 tennisballen
Stop de jas met donsveertjes vulling in de wasdroger op het koudste (lage hitte) programma en stop er nu 2 of 3 schone tennisballen bij (nieuwe, niet de gebruikte van Roland Garros). Tennisballen in een trommel (wasmachine/wasdroger) hebben het talent om het dons luchtig en losjes te houden. Ze schudden het lekker op. Bij gebrek aan Vrouw Holle die gespecialiseerd is in het opschudden van dons, zijn tennisballen een praktisch en haalbaar alternatief.
Drogen in meerdere rondes
Droog de jas in meerdere korte rondes van 15 tot 20 minuten, ja, geduld is een (inderdaad) schone zaak. Schud de donsjas tussendoor op en uit en geef die veertjes de ruimte. Daarna herhaal je het droogprogramma en laat je de tennisballen weer doen waar ze goed in zijn. Presteren. Het kost even wat tijd en aandacht, maar dat is die kostbare investering – de warme donsjas – meer dan waard.
Donsjas nog niet helemaal droog?
Geen nood, je schudt haar voor de laatste keer handmatig uit en hangt haar op een stevige hanger te drogen in een geventileerde ruimte. Geef dat dons de kans om geheel en helemaal te acclimatiseren en volledig te drogen. Ze zal je dankbaar zijn.
Last but not least: extra onderhoudstips - gratis en voor niets!
- Bewaar je donsjas op de juiste wijze om haar in topvorm te houden. Hang haar op een stevige (niet te dunne) hanger in een ademende katoenen kledingzak, zodat ze alle ruimte krijgt. Dit werkt ook uitstekend tegen motten (die houden niet van schoon en droog), dus dat scheelt weer mottenballen
- Stop je lievelingsjas niet langdurig in een (te kleine) zak, zo druk je de donsvulling samen en tast je de vorm aan. Niet doen! Je wilt toch geen verfrommelde klonterige donsjas? Je wilt een luchtige vormvaste warme jas die naar bloemetjes ruikt en vederlicht voelt
- Donsjassen houden van frisse lucht (ze zijn immers meester in isoleren en warmhouden) dus hang jouw favoriete exemplaar regelmatig buiten te luchten. Ventilatie is niet alleen key om haar lekker fris te houden, het houdt de vulling ook veerkrachtig. Letterlijk!
Nu weet je hoe je een donsjas in topvorm en lekker warm houdt! Ze is je dankbaar