Shopping bag
Menu sluiten

    Klantenservice

    Onze winkels Klantenservice
    Filters
    Help, mijn trui pilt!

    Help, mijn trui pilt!

    Zo zacht als knitwear op de huid voelt, zo delicaat wil ze ook gereinigd worden. Wollen breisels hebben tender, love & care nodig bij het onderhouden en wassen. Lees mee met onze tips & trics zodat je jarenlang plezier hebt van je favoriete wollen trui.

    Knitwear behoort tot onze absolute favorieten. Knitwear is van alle seizoenen; in de zomer katoen of linnen en in de winter prachtige warme wollen in de mooiste kwaliteiten. Met name winterbreisels hebben onze aandacht - tender, love and care - nodig om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Weetje: juist de lucht tussen de haarvezels zorgt voor die behaaglijke warmte van wol! 

    Premium Knitwear

    Onze collectie 'Premium Knitwear' bestaat uit truien en vesten, maar ook mutsen en sjaals in de fijnste wolkwaliteiten. Daarbij moet je denken aan die hele zachte kwaliteiten als merino en alpaca. Hieronder een kleine impressie uit onze premium knitwear.


    By-Bar trui alpacamix Izzy
    By-Bar
    Shop nu
    Marc Cain trui V-hals
    Marc Cain
    Shop nu
    No Man's Land mouwloos swagger vest wolmix
    No Man's Land
    Shop nu
    No Man's land mouwloos vest ceintuur
    No man's Land
    Shop nu

    Shop Premium Knitwear

    Help, mijn trui pilt!

    Pluisjes en pillen ontstaan door het wassen en dragen van kleding bij alle momenten dat het kledingstuk in contact komt met schurende oppervlakten. Denk bijvoorbeeld aan armen langs je lijf, ellebogen over een bureau, een suède tas die over de schouder gedragen wordt en over de trui schuurt.

    Een dure trui mag toch niet pillen?  

    Veel mensen denken dat pilling aan de kwaliteit van het materiaal ligt, maar dat is niet helemaal waar. Want of je nu een goedkope of een dure wollen trui koopt; Eén ding hebben ze gemeen en dat is dat ze gaan pillen. Nu is een nuance op zijn plaats, want de hogere prijs van een wollen trui hangt vaak samen met de kwaliteit van de wolvezels (hoe langer, hoe beter) en het twijnen van de wol (= het om elkaar draaien van meerdere draden gesponnen wol) waardoor de woldraad sterker wordt.


    Je leren schoenen vragen om een poetsbeurt, je linnen blouse om gestreken te worden en je wollen trui om ontpild te worden.



    Wol pilt en dat geldt ook voor vezels als viscose, polyester en acryl. Pilling gebeurt eerder bij blends omdat het sterkere garen ‘wint’ en het zachtere garen erom heen rolt. Het pillen kan met een pilkam worden behandeld.

    Tip: Leg je knitwear een nacht in de vriezer, dat zorgt voor minder pluisjes en dus minder pillen. Het helpt een poosje, maar is helaas geen blijvende oplossing. Ook wordt je wollen trui hier ook minder statisch van. De moeite waard om te proberen!


    Zelfreinigend

    Wist je dat wol zelfreinigend is? Was het dus niet te snel, maar hang je gedragen trui buiten om te luchten, of in de badkamer direct na een douchebeurt. Door de stoom van warm water verdwijnen geurtjes en eventuele kreukels.

    Hoe was ik wol in de machine?

    Wol kun je op de hand of in de machine wassen. Machine? Jazeker, tegenwoordig zijn de meeste wasmachines uitgerust met een goed wolwasprogramma. Gebruik niet teveel (liever te weinig) wolwasmiddel, en zorg ervoor dat de temperatuur en centrifugetoerental op de laagste stand staan. Een extra tip: keer je trui of vest binnenstebuiten en stop deze in een waszak. Dit vermindert pillen en pluizen omdat er minder wrijving in de machine is.

    Hoe was ik wol met de hand?

    Was je wol liever met de hand? Gebruik dan geen warm of heel koud water, maar kies voor lauw water. Wist je dat koud water de wol kan laten krimpen? Bij een eerste handwas zul je wat haartjes zien loskomen. Dit hoort erbij. Voeg een kleine (!) hoeveelheid wolwasmiddel in het water, teveel wasmiddel kan wol laten vilten. Leg dan pas het kledingstuk in het sop, beweeg het voorzichtig en ga niet wrijven of wringen. Laat het niet te lang staan in het sop. Spoel tot slot uit in lauwwarm water van max 30°C. 

    In alle gevallen is het belangrijk om eerst het waslabel te lezen! En wat dacht je van de mobiele app Laundry Lens? Deze gratis mobiele app checkt het waslabel en geeft direct reinigings- en verzorgingsadvies. Gratissoftware.nu - laundry lens vertelt je er meer over.

    Download onze Wassymbolen uitleg, print uit en hang bij je wasmachine. 

    Hoe droog ik mijn wollen kledingstuk?

    Droog wol nooit in een droogtrommel. Na het wassen druk je het spoelwater zo goed mogelijk uit het kledingstuk. Zoals genoemd, niet wringen! Trek het nog natte kledingstuk heel voorzichtig in de originele vorm. Rol het kledingstuk eventueel op in een handdoek, zodat het meeste vocht in de handdoek trekt en laat het daarna op een droge handdoek liggend drogen. Gebruik geen knijpers en hang het niet aan de waslijn om vervormen te voorkomen.

    Bewaren

    De beste bewaarplaats voor je favoriete knitwear: Hang niet op maar leg het losjes opgevouwen in de kast. Op deze manier voorkom je punten in de schouders of ongewenst langer worden. Vermijd direct zonlicht. Om eventuele motten te voorkomen raden we aan mottenballen, patchouli- of lavendelolie te gebruiken in je kast. 

    Bij welke merken vind ik knitwear?

    De mooiste gebreide kwaliteiten truien, vesten, sjaals, mutsen, tuniektruien en jurken vind je in de collecties van BeOne, Caroline Biss, Giulia e Tu, Inti, Kyra, Luisa Cerano, Marc Cain, No Man's Land, Oui, Moscow en Summum. 

    Terug naar boven Divide
    Cookies

    We gebruiken cookies (instellingen) om je de beste ervaring te bieden.